به گزارش مشرق، روند افزایشی قیمت ارز که از اواخر دی ماه آغاز شده بود، روز گذشته به اوج خود رسید و نرخ دلار تا ۱۳ هزار و ۷۰۰ تومان بالا رفت. این در حالی است که ابتدای بهمن ماه قیمت ارز ۱۱ هزار و ۶۰۰ تومان بود و به همین ترتیب؛ بیش از ۲,۰۰۰ تومان در کمتر از ۴۰ روز به نرخ ارز افزوده شده است!
از سوی دیگر قیمت سکه هم به تبع قیمت ارز به چهار میلیون و ۸۴۰ هزار تومان افزایش یافت تا در همین بازه کمتر از ۴۰ روز، نزدیک به ۸۰۰ هزار تومان گرانتر شده باشد.
بیشتر بخوانید:
وزیر دادگستری: نمیگوییم دولت در بحث ارز اشتباه نداشته است
مجوز ویژه به سپاه برای مبارزه با قاچاق کالا و ارز
البته در این میان برخی رسانهها تا حدودی در اینباره فضاسازی کردند و به اعلام نرخهای غیرواقعی یا اغراق درباره شلوغی بازار پرداختند، اما مشاهدات میدانی خبرنگار کیهان از بازار ارز تهران حاکی از روند عادی معاملات (با وجود افزایش قیمت) بود و اتفاق خاصی در بازار رخ نداده بود.
درخصوص چرایی این افزایش قیمتها نیز گمانههای مختلفی مطرح میشود؛ به عنوان نمونه افزایش قیمت طلا وابسته به قیمت جهانی انس و دلار است که تغییر در هر کدام از این قیمتها میتواند نرخها را دستخوش تغییر کند.
در همین زمینه، علی دهدشتی، کارشناس بازار بورس در گفتوگو با خبرگزاری فارس، پیرامون آخرین وضعیت بازارهای جهانی و داخلی مرتبط با ارز و سکه گفت: در بازارهای جهانی نوسان اونس طلا تاثیر چندانی را در پی نداشته که به تناسب آن بتواند دلیلی برای افزایش نرخ دلار در بازار داخلی باشد.
وی افزود: به طور مشخص، قیمت اونس طلا در بازارهای جهانی رابطه معکوس با نوسان نرخ دلار داشته و نوسان قیمت طلا در بازارهای جهانی در شرایط کنونی تاثیر بهسزایی بر روی نرخ ارز در بازار داخلی ندارد.
بر همین اساس، میتوان گفت افزایش قیمت سکه در بازار به دلیل افزایش جهانی انس نیست و آنچه که باعث افزایش قابل توجه قیمت سکه شده (به طوری که میزان حباب سکه به آستانه ۵۷۰ هزار تومان رسیده) افزایش قیمت دلار بوده است.
در این رابطه، محمد کشتی آرای، عضو اتحادیه طلا و جواهر با تصریح به همین مسئله، مهمترین دلیل رشد تقاضا و بهای سکه را افزایش نرخ ارز دانست و گفت: دقیقاً در روزهایی که قیمت ارز در حال افزایش بود، تقاضا در بازار سکه رشد کرد؛ چرا که بازار طلا به سرعت از تحولات بازار ارز تاثیر میپذیرد.
وی ادامه داد: وقتی روند بهای سکه صعودی میشود بسیاری از دارندگان سکه به انتظار افزایش بیشتر قیمتها سکه عرضه نمیکنند و در مقابل حجم تقاضا افزایش قابل توجهی داشته، قیمتها را در بازار با رشدهای شدید مواجه کرده است.
حال، این سؤال پیش میآید چرا در این مقطع قیمت ارز افزایش یافته و موجب افزایش قیمت سکه شده است، آنچه تاکنون از مقامات مربوط در این زمینه (مانند رئیسکل بانک مرکزی) شنیده شده این است که برنامههایی برای کاهش نرخ ارز وجود دارد، اما ظاهراً آنچه در بازار رخ میدهد حاکی از بهبود آرامش در بازار نیست.
یکی از گمانهها در این زمینه تقویت منابع درآمدی دولت برای پرداخت دستمزد و حقوقهاست، ضمن اینکه احتمال افزایش تقاضا در زمستان (به دلایلی مثل کریسمس و سفرهای نوروزی) نیز وجود دارد.
با تمام این اوصاف این گمانه هم وجود دارد که برخی برای بستر سازی تصویب لوایح FATF سعی در التهاب آفرینی در بازار ارز دارند.
چنانچه حمید دیهیم، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، با اشاره به افزایش قیمت ارز در روزهای اخیر و اثر تورمی آن روی قیمت سایر کالاها گفت: بهنظر بنده شوک ناشی از اجلاس FATFاخیر نیز روی افزایش قیمت ارز مؤثر بوده است. به گفته وی، فرصتی که در نشست اخیر کارگروه اقدام مالی در نظر گرفته شده زمانی را برای تنفس مجدد در اختیار بازار ارز قرار داده و بهنظر میرسد رفته رفته قیمتها متعادل شود.
این اظهارات در حالی است که کارشناسان خبره تاکنون بر بیارتباط بودن این لوایح و نرخ ارز تاکید داشتند اما ظاهراً برخی به دنبال القای این گزارهاشتباه هستند که برای وجود ثبات در بازار ارز، باید به FATF پیوست! به عبارت دیگر، معیشت مردم از طریق بازار ارز گروگان مطامع برخی گروههای سیاسی شده که میخواهند FATF را به کشور تحمیل نمایند.